Ta sig runt

Ta sig runt

Att ta sig till Korfu är ingen konst och att se sig omkring på ön är lika enkelt, det också. Fastna inte vid en ort utan se till att åka runt och utforska så många hörn som möjligt. Bara då kan Korfu etsa sig fast i ditt minne och förse dig med de där fina ögonblicken som du aldrig glömmer. Här följer de bästa tipsen för en problemfri rundtur på Korfu.

Kollektivtrafiken

På Korfu är det bussnät eller bil/vespa som gäller för att se dig omkring. Eftersom ön inte är längre än 6 mil och inte bredare än 3 mil, så skulle det inte ens vara lönsamt att bygga järnväg här. Dock fungerar bussarna mycket bra och går på minuten. Observera även att vägnätet är mycket bra utbyggt, även om vissa vägar kan vara både slingriga och extremt smala. De flesta bussarna utgår från Korfu stad och tar dig till nästan alla orter på ön. Det går även bussar från Korfus flygplats och så kallade transfers till en rad orter och byar.

Taxi på Korfu

Du kan gärna ta en taxibil och ta dig runt eller ta dig hem en sen kväll i t.ex Korfu stad om du varit och slagit klackarna i taket. Telefonnummer till Korfus främsta taxibolag Taxi Tours Korfu, är 694 726 6811. Glöm inte att slå landskoden först om du använder din svenska mobil. Landskoden till Grekland är +30.

Trots att ön inte är speciellt stor så finns det gott om taxi som väntar på att fånga upp turister. Taxameter finns inne i bilen men det kan ändå vara bra att fråga om priset på ett ungefär, innan taxichauffören startar.

Säkerhet

Det är vanligtvis ingen fara alls att ta sig runt på bussar eller åka taxi på Korfu. Dock finns det naturligtvis risker på alla platser i världen. Välj seriösa taxibolag och följ inte med i någon okänd bil som vill plocka upp dig.

Båttrafik

Båttrafiken är i full gång varje dag på Korfu. Du kan åka båt in till det grekiska fastlandet som tar dig till Igoumenitsa som ligger strax intill Parga. Rutten går enligt schema flera gånger per dag och kan vara roligt för den som vill se mer av Grekland. Resan tar 1 h 30 minuter och rederiet heter Kerkyra Seaways.

Från Korfu marina går det dagligen många utflyktsbåtar till andra öar såsom Paxos eller Antipaxos, då många turister ser Korfu som synonym med öluffande. Dock kan du även ta badbåtar från andra orter.

Hop on/hop off

Inne i Korfu stad går det sightseeingbussar som tar dig till huvudattraktionerna som gamla stan, Panagia Vlaherna-klostret m.m. Priset ligger på drygt 200 kr/person.

Korfu på vespa eller med hyrbil

Även om det har en klyschig klang så är bilden av en turist på en vespa ganska typiskt för Grekland och Korfu och faktiskt Medelhavsländerna överlag. Men det är ju ett så bra sätt att ta sig runt på, eller hur? Att hyra vespa är billigt och praktiskt eftersom du lätt kan nå enskilda badvikar och alltid hitta en parkering. Som alternativ kan du hyra en bil, vilket kan vara skönt om ni är en hel familj.