Shopping

Shopping

Mat/dryck och hantverk – det är de två huvudkategorierna inom shopping som man som turist bör hålla reda på när man beger sig till Grekland och Korfu. Dock finns det även ett stort urval av kläder och smycken, ofta handgjorda och designade av någon lokal konstnär eller designer. Visst lär du se en hel del krimskrams också, och souvenirer som främst är gjorda för turister, men om du flanerar i gränderna i Korfu stads gamla stadsdel, kommer du garanterat också hitta en hel del dyrgripar.

Fynda läder, hantverk av olivträ och produkter av guld/silver

Korfu är inte direkt någon ”billighetsö” eftersom den är så välbesökt av turister – somliga ganska förmögna. Men vissa produkter är dock mycket prisvärda. Allt som är tilverkat av läder (skor, bälten, väskor…) samt föremål av olivträ och smycken i guld och silver, kan du få för ett mycket bra pris. Föremålen som ofta är gjorda av olivträet är skålar som konstnärer snidar till själva, leksaker och statyetter m.m. Leta i småbutikerna i gamla stan i Korfu stad – där är det högst sannolikt att du hittar skoaffärer, smyckesbutiker och konsthantverk där ovanstående typer av material och produkter säljes. Passa också på att köpa hem kryddor och grekisk likör. På Korfu dricker man många drycker gjorda på den lilla citrusfrukten kumquat, och så även likören med den syrliga smaken och den orangea färgen.

De bästa shoppingområdena på Korfu

Låt oss vara ärliga – de bästa shoppingmöjligheterna hittar du i Korfu stad, speciellt vid och runt  Listonarkaden och i gamla stadskärnan. Leta efter gatorna Pantón Street som specialiserar sig på att inhysa butiksägare som säljer lädervaror, eller ta en tur till Voulgáreos Street där du kan finna smycken och inredningsföremål i guld och silver. I det gamla fortet i Korfu ligger en affär i anslutning till muséet. Där säljs det konstkopior av keramik i olika slag. Perfekt för dig som inte har råd med den äkta varan.

Att Korfu stad är full av butiker betyder inte att shoppingen är utdöd på de mindre orterna. Vid strandpromenaderna och inne i centrum på badorter som Gouvia, Acharavi eller Kassiopi, hittar du en del gallerior och familjeägda butiker med småplock av lite av varje. Utefter vägarna brukar det också ligga någon liten ateljé eller butik som säljer hemmagjord honung och keramik. Grekland tycker också om att producera bilder på ikoner. Vid Paleokastrítsa i norr ligger ett flertal butiker som säljer ikoner av Jesus, jungfru Maria eller Korfus eget skyddshelgon St. Spiridon.

Mode på Korfu

Om du vill köpa riktigt grekiskt mode som dessutom produceras främst på Korfu, ska du köpa spetsprydda blusar och kjolar med handsydda broderier. Det finns även många broderade dukar och servetter, underlägg och annat. Låter det hippie-aktigt eller alldeles för romantiskt? Döm inte ut det förrän du har sett det med egna ögon. Kvaliteten är hög och materialet är ren och fin handvävd bomull. Önskar du inte vara så traditionell i din utstyrsel finns även många butiker med unika och hypermoderna plagg.