Korfu – Bra att veta

Korfu – Bra att veta

Korfu ingår som ö i den grekiska ögruppen Joniska öarna som ligger strax utanför den grekiska västkusten. Här är klimatet varmt och växtligheten frodig och grönskande. På Korfu bor ca 120 000 invånare varav ca 40 000 har bosatt sig i huvudstaden Korfu stad. I den här separata guiden kan du läsa om sådant som är bra att veta innan du reser till Korfu.

Väder och temperaturer

Korfu är en mycket solrik ö och sommartemperaturerna ligger här ofta mellan 30 och 35 grader.  I september börjar de sjunka till behagliga 25 grader, vilket gör att många turister faktiskt väljer att komma hit då. Ibland kan det uppstå värmeåskväder, vilket kan vara efterlängtat vid en längre vistelse, då det ger en aning svalka. På Korfu brukar det också uppstå en skön havsbris som dämpar hettan en smula. De regnigaste månaderna inträffar under vintern som varar från  december till februari. Ibland kan du till och med räkna med små snöfall om kalluft skulle strömma in över ön, men det är relativt ovanligt, snön brukar dock aldrig bli liggande.

Språk

Även om grekerna pratar och skriver på grekiska så pratar de flesta som jobbar med turister engelska.

Valuta

Euro-valutan (EUR) är den som gäller i Grekland.

Eluttag

Du behöver inte ta med dig en adapter om du reser till Korfu. Grekland använder spänning 230 V.

Internetuppkoppling

Ibland får du vara beredd på att internetuppkopplimgen ”svajar” på Korfu. På mindre orter kan den således vara en smula instabil, även om den mestadels fungerar.

Tidsskillnader

Det råder 1 timmes tidsskillnad mellan Sverige och Grekland. Grekland ligger 1 timme före oss, alltså +1 timme. Är klockan 18:00 i Grekland, är hon 17:00 i Sverige.

Pass, visumkrav

Inga svenskar eller européer behöver ett visum med sig för att resa in till Grekland och Korfu. Endast ett nationellt ID-kort eller ett giltigt pass behövs för att komma på flyget dit. Tänk dock på att passet ska ha ett giltighetskrav som omfattas av hela din vistelse på Korfu eller i Grekland överlag.

Åldersgränser

Åldersgränserna som gäller i Korfu tillämpas för att hyra bil i hela Grekland. Du måste vara över 18 år för att få dricka alkohol. En hyrbilsförare måste vara minst 21 år hos de flesta hyrbilsfirmor. I vissa fall kan en högre åldersgräns vara aktuell, såsom 25 år. Kontrollera reglerna med din hyrbilsfirma.

Vaccinationer

Alla resenärer som reser in till Grekland rekommenderas ha ett giltigt vaccinationsskydd mot både Hepatit A och B, särskilt om man ska vistas på mindre orter och landsbyggden en längre tid. Stelkrampsvaccin, poliovaccin och difterivaccin är också bra att ha. Men det finns inga krav på vaccinationer gäller för den som reser till Grekland.

Ambassader

Du som behöver komma i kontakt med grekiska ambassaden i Sverige eller svenska ambassaden i Grekland, kan använda dig av följande kontaktinformation.

  • Telefonnummer till Sveriges ambassad i Aten, Grekland: +30-210-72 66 100
    Adress: Vassileos Konstantinou 7
  • Telefonnummer till Greklands ambassad i Stockholm, Sverige: 08-545 660 10
    Adress:  Kommendörsgatan 16

Nödnummer i akuta situationer

Ring 112 om du råkar i nöd i Grekland. Vill du ringa direkt till en speciell räddningstjänst eller myndighet som polis, brandkår eller ambulans, gäller följande nummer.

  • Till polis – 110
  • Till brandkår – 199
  • Till ambulans – 166

Sjukvård

Glöm inte att ta med dig Europeiska Försäkringskortet som ger dig sjukvård på samma villkor som gäller också för själva grekerna, om du går till ett statligt sjukhus. På Korfu kan du hitta ett antal vårdinrättningar och sjukhus, framför allt i Korfu stad. Vissa turister som bott på andra ställen än Korfu stad, har upplevt att ambulanser inte har lyckats rycka ut snabbt på grund av för stor belastning. I dessa fall kan det vara bra att ha koll på taxibolag som kan skjutsa dig in till sjukhuset om det är bråttom.

Säkerhet

Kriminaliteten på Korfu är liten, men se ändå till att hålla koll på värdesaker, speciellt om du är på stranden och vill simma iväg ett tag. Ficktjuvar har en förmåga att nosa upp det mesta när man vänder ryggen till.

Ringa till Grekland

Grekland har landskoden +30. För att ringa till Sverige från Grekland så slår du +46 innan det svenska numret.