Mat och dryck

Mat och dryck

Eftersom Korfu är en del av Grekland så är maten naturligtvis präglad av landet i stort. Dock finns det små specialiteter som är liktydiga med Korfu. Mat spelar en huvudroll i Grekland. Rätterna innehåller mycket grönsaker, yoghurt och kryddor och det grillas både fisk och kött. Här nedan följer en liten matresa till en av Greklands vackraste öar.

Mat och dryck i Korfu

Då Korfu är en ö äts det mycket fisk och skaldjur. Ofta kan du beställa in en grillad fisk- och skaldjurstallrik full av havets godsaker. Det är också lätt hänt att du äter samma måltid någonstans men med olika fisksorter beroende på var på ön du befinner dig. Bianco är en typisk fiskgryta som kan variera från ort till ort, med lokalt fångad fisk. Till fisken följer potatis, vitvinsås, kryddor, lök och citron. I listan nedan kan du även bli sugen på andra maträtter.

  • Kleftiko – rostat lamm i ugn, en lite tyngre rätt som gärna äts till middag
  • Bourdéto – fisk med vitt kött i en tomatsås blandat med paprika och mycket olivolja
  • Melitzánes tiganités – friterad aubergine som kan ätas som tilltugg eller som huvudmål med tillbehör
  • Sofríto – kalvkött i vitvinsås med vitlök och syltlök och en knivsudd vitvinsvinäger

Korfus matutbud är, förutom grekiskt, också mycket influenserad av italiensk kokkonst. Prova t.ex. på pastarätten orzo som mer liknar en risrätt än pasta. Pastitsada är en annan pastarätt med tomatsås där räkor eller tupp ingår. Olivolja är nästan alltid basen i grekisk matlagning och man odlar många olivträd i landet och på Korfu. Därmed sagt borde du också köpa med dig några olivoljeflaskor hem.

Hela världens mat samlas på Korfu

Vill du inte bara äta grekisk mat, så har städerna många restauranger med mat från hela världen. Är du således sugen på japanskt eller snabbmat, finns den möjligheten också. Men visst är det något visst med den inhemska maten och traditionerna?

Dryck

Den mest berömda drycken på Korfu är kumquatlikören gjord på små kumquat-frukter. Bara den klara färgen gör att man har lust att köpa flera flaskor med sig hem. Om du vill vara riktigt turistig men ändå grek, så ska du dricka massor av frappe (iskaffe). Det är läskande gott i värmen.

Restaurangkultur och middagstider

I Grekland äter man sent och vanligtvis är restaurangerna helt tomma vid 18-19-tiden på kvällen när vi svenskar annars är vana att inta våra måltider. Kommer du vid 21-tiden är det andra bullar. Då börjar tavernorna bli överhopade med jobb och kunder som sitter och äter. Till middagsmålet hör det även till att man sprider lite extra glädje i form av grekisk dans och musik, åtminstone på helger när folk inte arbetar dagen därpå. På Korfu är det dock semester i stort sett hela tiden, så låt varje middag bli en fest!

Lunchen i Grekland intas ofta ganska sent och det är också en av anledningarna till att middagen drar ut på tiden. Den grekiska frukosten är mycket liten och består nätt och jämnt av en kaffe. Många skämtar om att en greks frukost består av en kaffe och en cigarett, men det är mest på skoj och kan låta lite fördomsfullt.

Prisnivåer

På Korfu har priserna på restaurangbesök tendens att stiga jämfört med Greklands fastland eftersom ön är mycket populär turistdestination. Dock kan du trots allt lägga märke till lägre priser än i Sverige. En trerätters middag för 2 hamnar på drygt 30 Euro såvida restaurangen inte är Michelin-belönad. En kaffe går på mellan 25 och 30 kronor och en öl ca 35 kronor. Priserna kan även variera ordentligt på ön, beroende på om du är i en avlägsen, pittoresk fiskeby eller om du befinner dig inne i Korfu stad. Inne i mataffärer kan det ibland vara svårt att märka skillnad på priser, och t.ex. bröd och mjölk kan kosta nästan samma summa som i Sverige.

Så var det det här med dricks…

Lägg gärna på 5 % extra i dricks trots att 15 % redan är inräknat i restaurangnotan. Det anses hövligt och bidrar till grekernas svåra levnadsförhållanden sedan några år tillbaka, då de haft en svår ekonomisk kris.