Sevärdheter

Sevärdheter

Korfu är så omtalad att det kan kännas som ett virrvarr av impulser när man tänker på ön. Det finns mycket att se och ta in, så ett tips är att ta god tid på dig när du utforskar alla områden. Oavsett om du är en planerare eller en ta-dagen-som-den-kommer-typ, lär Korfu inte göra dig besviken. Det finns en rad reseguider att lusläsa, men den bästa reseguiden kommer från dig själv under resans gång. Ditt intryck och egna insidertips gör Korfu till en unik ö.

Vill du ha en bra början till dina eskapader, kan du dock ta del av några tips på kulturella sevärdheter och omgivningar som skapar perfekta utflyktsmål. Hur du sedan väljer att tolka dem på plats, är helt upp till dig…

Korfu stad – festivaler och venetiansk byggnadskonst

Även om du inte bokat ett hotell i Korfu stad, så är en tripp hit väl värt din semester. Korfu stad ligger på öns östra kustdel och har både ett kulturellt rykte varvat med partytiteln. Och det är så sant som det är sagt – i Korfu stad händer det alltid något. Under sommaren är många musikfestivaler inbokade och ofta har de också ett relaterat tema. Det kan exempelvis vara teater, månljus eller jazz. Kommer du i mitten av augusti lär du inte bli besviken. Då ljuder hela staden av olika stämmor och instrument, till och med av Filharmonikerna på Korfu.

Sup även in stämningen från förr med den venetianska arkitekturen och monumenten som kantar gatorna och torgen. Kolla in de två fästningarna (Palaio Fruorio och Neo Frourio) som binder samman staden och som var ett välfungerande skydd mot ottomanerna. Gå in i St. Spiridonkyrkan och titta på bild av Korfus eget skyddshelgon. Hans sarkofag ligger också där. Stadens kärna är världsarvsklassat av UNESCO.

Strosa också utmed Liston som är ett butik- och kaféstråk inspirerat av Rue de Rivoli i Paris. Är det dags för en utflykt – åk med båt ut till den lilla ön Vidos och ät picknick. Det är lite av en tradition, speciellt bland skolungdomar.

Perithia – byn med en handfull invånare

Mellan orterna Acharavi och Kassiopi ligger en bortglömd men idyllisk by som heter Perithia. Den kom till när andra städer i Korfu avbefolkades då folk flydde undan pirater. Idag har folk flyttat tillbaka till andra orter och det bor knappt ett tiotal personer kvar. Dock har några hotell upprättats eftersom byns historia och minst sagt småskalighet väcker folks intresse. De tavernor som finns kvar kan du räkna på handens fem fingrar, ungefär som du kan med invånarantalet. Floran och faunan runt byn är mycket vacker så ta med dig en bra kamera.

Se Korfus mest avbildade plats på Kanonihalvön

Åk till Kanonihalvön på Korfus östra del och vidare till den lilla ön Pontikonisi. Där finns ett gammalt kvinnokloster som heter Vlacherna som daterar från 1200-talet. Platsen anses magisk och hela området är bergigt och ger en förtrollande utsikt över en klarblå bukt. Det är också Korfus mest berömda och avbildade plats och ett välkänt landmärke. Klostret och omnejderna figurerar ofta på vykort. När du ser den stora kanonen vet du att du har hamnat rätt…

Här kan du vandra och göra utflykter och bara suga in den friska luften.

Kalami – den bildsköna destinationen

Om du är ett fan av författaren Lawrence Durell, bör du åka till Kalami. Hans vita hus står kvar än idag och är värt att se och fotografera om man gillar hans litterära verk. Kalami är en lugn, avkopplande och minst sagt bildskön by med många små vikar och bukter. Den ligger på den nordöstra delen av Korfu och är från början ett litet fiskeläge. Hit kommer man inte för att festa loss utan för att leva som på grekiskt vis med lite uns av lyx.

Vandra och gör cykelturer i Ermones

Vid Ropadalen på Korfus västkust ligger Ermones. Dalen är som klippt och skuren för vandringar och cykelturer och utgångspunkten brukar nästan alltid vara just Ermones. Grönskan här är bland den bästa på hela Korfu och stranden med samma namn som byn är vida känd. Inne i dalen under dina turer kommer du att se spektakulära vattenfall som gör skäl för ordet romantik. Det är också värt att nämna att det ligger en mycket fin och välordnad golfbana i närheten – Cuno golfbana – för dig som vill gå några hål.